Lähimmäisestä välittäminen edistää terveyttä.

Torstai 20.9.2012 klo 13.46 - Leena Riikonen


Ihmissuhteet ovat tärkeitä terveyden ylläpitäjiä. Ihminen on sosiaalinen olento ja hän kaipaa verkostoa, johon kuulua, jossa tuntee olevansa hyväksytty. 
Erityisesti yksinäisyys tulee vastaan tilanteissa, jossa ollaan tekemisissä ihmiselämän kriisien kanssa. Mielenterveyttä on vaikea mitata. Ihmisen depressiota ei voi esittää prosentteina. Kysymyksessä on subjektiivinen kokemus, tunne siitä, ettei jaksa. 
Mielenterveys on fyysisen terveyden pohja. 
 
                                             * * *
 
Jos tarkastelemme eri terveystekijöitä, liikunta nousee terveystekijäksi numero yksi. Kaiken ikäisillä ihmisillä liikunnalla on myönteisiä vaikutuksia mieleen, verenkiertoon, nivelten liikkuvuuteen, painon hallintaan. Liikunnalla on myös tärkeitä sosiaalisia vaikutuksia. Sen avulla on kohtalaisen helppo saada ja ylläpitää ihmissuhteita ja torjua yksinäisyytttä. 
 
                                             * * *
 
Kun etsitään terveyden avaimia, kaikki yhteisöllisyys on tärkeää. Sen vaikutus terveyteen on yhtä suuri kuin tupakoinnin lopettaminen. Näin sanoo yhteisöllisyyttä tutkinut dos. Markku T. Hyyppä Kelasta. 
Viime vuosikymmenien muuttoliike ja kotipaikkakunnan vaihtuminen ovat vähentäneet yhteisöllisyyttä yhteiskunnassamme. Tästä näkökulmasta kaikki harrastustoiminta, kerhotoiminta, liikuntajärjestöt, seniorikansalaisten yhdistykset ja muut vastaavat edistävät ihmisten terveyttä ja jaksamista yhä hektisemmäksi muuttuvassa maailmassa. 
 
                                              * * * 
 
Edesmennyt arkkiatri Arvo Ylppö on sanonut ihmisen hyvinvoinnista seuraavaa: 
On tärkeää, ettei vanhanakaan pysähdy paikalleen, vaan yrittää liikkua ja toimia voimiensa mukaan. Hyvän olon tunteella on suora yhteys myös ihmisen terveyteen. Mieliala vaikuttaa verenpaineeseen ja sydämen toimintaan. Kielteinen ajatus lamaa monta toimintaa. Liika on aina pahasta, on se sitten tupakkaa, ruokaa, viinaa, iloa, miksei suruakin. Kun sitä on liikaa, se on liikaa ihmisen elimistölle. Elämä on ajateltu tasapainoiseksi.
 
                                              * * * 
 
Tämän päivän työelämän jatkuvasti lisääntyvät tehokkuusvaatimukset, lyhyet työsuhteet ja liian monien työttömyys ovat ihmisten työelämän ja perhe-elämän tasapainolle liikaa. Tutkimusten mukaan 80 % yliopisto-opiskelijoista uskoo, että työelämän koventuneet vaatimukset aiheuttavat loppuunpalamisen kesken työuran.  Mielestäni poliittisen päätöksenteon ja jokaisen meistä tulisi vakavasti pohtia, mikä on tärkeää pitkällä tähtäimellä elämässä.  


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini